SPENÓTOS ROUGET ZELLERES KRUMPLIVAL ÉS MADÁRSALÁTÁVAL

Nagyon szeretjük a halat. Minden formában, sőt, mondhatom sokszor formabontóan...
A fagyasztóban mindig van tengeri halfilé, de a rouget (ejtsd: [ruzsé]) vagy magyarul rózsa hal, különösen nagy kedvencünk.

Egy gyors ebédre, vacsorára nagyon szeretjük. köretként szinte bármi passzol hozzá: ha szószosra csinálja az ember ,akkor akár tésztával is nagyon finom, de csak "simán" salátával is elég laktató.

és akkor álljon itt a mi ebédünk


Hozzávalók (2 fő)
A spenótos rougethez:
3-4 "korong" fagyasztott spenót (egész spenótlevelek)
4-5 rouget halfilé (fagyasztott)
egy csipet só
2-3 csavarásnyi fokhagyma granulátum
egy káváskanál szerecsendió
2-3 csavarásnyi bors

A zelleres krumplipüréhez:
negyed zeller
fél kiló krumpli

Madársalátához:
100 gr madársaláta
1 bő evőkanál őrölt koriander
balzsamecet
olivaolaj

Megpucolom a krumplit és a zellert. Egy edényben felrakom főni, sózom. Amíg megfőnek, előveszek egy teflonos serpenyőt (de bármilyen edény jó, csak ha nem teflonos, akkor 1-2 evőkanál olivaolajat is teszek a rouget filék alá). Belerakom a halat és a fagyasztott spenótot a serpenyőbe, és megpárolom őket. Nem baj ha egy kicsit odaragad az aljához a rouget finom piros színű bőre. Kevergetés mellett apróbb darabokra fog szétesni. Megsózom, rácsavarok 2-3 csavarásnyi fokhagyma granulátumot, hozzáadom a káváskanál szerecsendiót, és a 2-3 csavarásnyi borsot.
Ez idő alatt el is készült a krumpli és a zeller. Leöntöm a vizet, áttöröm, tejjel, vajjal krumplipürét készítünk belőle. (ízlése válogatja, hogy folyósabbat vagy sem, ezt mindenki maga döntse el)

Elkészítjük a salátát:
A madársalátát tálba tesszük, és elkészítjük hozzá a vinaigrette mártást. Előveszünk egy kisebb tálat, amibe bazsamecetet és olivaolajat öntünk. Egy villa segítségével addig "verjük", míg egy homogén sűrű mártást nem kapunk. Amikor már összeállt, megkóstoljuk. Amennyiben túl savanykás utóíz marad a szánkban, még egy kis oivaolajat adagolunk hozzá, ha túl olajosnak találjuk, akkor egy kis borecetet folyatunk még hozzá. Végül az evőkanálni korianderrel együtt a salátára öntjük, és kézzel összeforgatjuk a szószt és a salátát. Ahogy a franciák mondják "fatiguer la salad" vagyis úgymond fárasztani kell a salátát.



Hozzá egy jó fehérbor kiváló választás!


Nincsenek megjegyzések:

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!