PIZZA TUTTO

A pizza az egyik olyan étel, amit a kicsik és a nagyok is egyaránt szeretnek. Egy jó alapot kell hozzá találni, és utána már minden csak a képzeletünkre van bízva. Volt egy PIZZA RECEPTem amit eddig mindig csináltam.
De valami hiányzott belőle. Vagyis nem szó szerint hiányzott, csak vágytunk valami újdonságra.
Azt hiszem kijelenthetem, hogy igen, erre a receptre vágytunk.
A családban nagy sikert aratott a vékony, de könnyed tészta...



A tésztához:
20 dkg teljeskiőrlésű liszt
 5 dkg fehér liszt
2 dkg élesztő
1,5 dl langyos víz
2 ek olíva olaj
1 csapott ek só
1 kk barna cukor

A szószhoz:
2-3 ek olíva olaj     
fél póréhagyma
1 nagyobb konzerv hámozott paradicsom 
2-3 gerezd fokhagyma (vagy fokhagyma granulátum)
2 csapott ek oregano
1 ek bazsalikom
1 teáskanál őrölt szerecsendió
1 tk só
kevés barna cukor

Feltét:
sonka
gomba
gruyére, feta, ementali sajt            

A langyos vízben elkeverem a kávéskanálnnyi barna cukrot. Hozzáadom és feloldom benne az élesztőt, és hozzáadom az olíva olajat.
A liszteket elkeverjem a sóval, majd hozzáadom a feloldott élesztőt. Egy tiszta konyharuhával letakarva kicsit félreteszem pihenni. Ezalatt elkészítem a paradicsomszószt.

A póréhagymát vékony karikákra vágom, és olívaolajon üvegesre pirítom (ez nagyon rövid idő vigyázzunk, hogy ne égen oda). 
Mikor majdnem megpirult a póréhagyma, rácsavarom a fokhagymát is és hozzáadom a hámozott paradicsomot,  és fűszerezem. 
1-2 percet még forralom, és félrerakom, hogy kicsit kihűljön.

Ezután a tésztát egy gyúródeszkán átgyúrom, és kinyújtom. Nem szabad se túl keménynek, se túl lágynak lenni. Rákenem a paradicsomszószt, ráteszem a feltéteket majd pizzafokozaton előmelegített sütőben, maximális hőmérsékleten 10-20 perc alatt aranybarnára sütöm.

TRÜKK
Több helyen is olvastam már, hogy az a sütő, amelyik nem tud "kemence" vagy "pizza" fokozatot, az a következő modon varázsolhat hasonló hatásúvá:
be lehet szerezni (pl. egy sírkövesnél) egy nagy tepsi mértű márványlapot. Amit bent forrósíthatunk a sütőben, amíg az melegszik. Így kapásból forró alapra kerül a pizza, és még jobban ott a kemencehatás.  Márványlap híján megfelel egy 40x40-es padlólap is, ha maradt mondjuk a konyha burkolásából...

3 megjegyzés:

sedith írta...

És ha ezek sincsenek, akkor megfelel helyettük a sütő tepsije kb. egyujjnyi vastagon megtöltve durva sóval. :)
Ma mi is pizza tutto-t ettünk, de csak zöldségekkel. :)
Üdv, Edith

ChezSandra írta...

köszi, ezt nem is hallottam :)

üdv S.

Norbert írta...

Egy apró javaslat a tésztához ha szabadna és nem veszed rossz néven:) Egy kis oregano fűszert lehet bele rakni:) Vicces lesz a tészta és még finom is:) Persze ízlés dolga:)

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!