PROVENCE-I RÚD


Ismét egy gyors leveles. Én ebben az esetben "rillette"l csináltam, de szerintem otthon akár töpörtyűkrémmel, vagy pástétommal is "helyettesíthető".


A rillett egy fűszeres húskészítmény, hasonló mint a pástétom. 
Eredetileg sertésből készül: a kockára, vagy apróra vágott húst, sózzák, lassan zsírjára sütik egészen addig, amíg meg nem puhul benne. Pépesítik és a zsírjával nyakonöntve hűtőbe teszik. 
Általában  szoba hőmérsékletűre "felengedve" kennyére vagy pirítósra kenve eszik.
Más ízesítéssel is készül a sertésen kívül: liba , kacsa , csirke , vad madarak , nyúl és néha hal (pl:szardella, tonhal vagy lazac).

És a recept:
Hozzávalók: 
1 leveles tészta
2-3 evőkanálnyi rillettes
2 evőkanál provence-i fűszerkeverék

Elkészítés:
A leveles tészta felét vékonyan megkenjük a rillettel.

megszórom a provence-i fűszerkeverékkel

ráhajtom a tészta másik felét a sütőpapírral együtt, és vékonyra nyújtom

felcsíkozom, a csíkokat 2-3 darabba vágom még, majd szilikonlappal  bélelt tepsibe 5-7 perc alatt készre sütöm.



Nincsenek megjegyzések:

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!