ILLATOS SERTÉSRAKOTTAS - SPARCHEF DÖNTŐ


Döntő fordulójához érkezett a Sparchef játék. Mivel az első forduló szakmai díjazottja Én lettem, így részt vehettem a megmérettetésben.
A mostani 5 fix hozzávaló a következő volt: darált sertéshús, joghurt, alma, burgonya és rizs.
És ami Nálam készült belőle:
ILLATOS SERTÉSRAKOTTAS



A sertéshúshoz tökéletesen passzolnak a gyümölcsök és az illatos fűszerek. 
Egy teljesen más dimenzióba helyezik az amúgy magában jellegzetesnek mondható sertéshús ízét.
A következő fogás elkészítését kezdőknek is nyugodtan ajánlom, elkészítése nem nagy ördöngősség! 
Tökéletesen megállja a helyét akár ebédként, akár vacsoraként.

HOZZÁVALÓK

200 gramm burgonya
200 gramm darált hús
1 db joghurt
1 db alma
2 ek rizs

2 ek olívaolaj
1 ek vaj

1 tk nádcukor

1/4 db póréhagyma
8+ 6 db szegfűszeg
1 db babérlevél

1 tk só
1 tk rozmaring
2-3 csavarásnyi őrölt tarkabors
1 kk őrölt fahéj
1 kk őrölt gyömbér
1 kk őrölt szerecsendió


ELKÉSZÍTÉS

A burgonyát tisztítsuk meg, majd sós vízben főzzük puhára.
A póréhagymát tisztítsuk meg, majd kevés olívaolajon futtassuk meg a darált hússal együtt. 
Adjuk hozzá a joghurtot, majd ízesítsük: sóval, borssal, rozmaringgal, őrölt szerecsendióval, őrölt gyömbérrel, őrölt fahéjjal, a babérlevéllel és szegfűszegekkel (8 db).

Az almát tisztítsuk meg, és reszeljük le. 
Tegyük egy nyeles edénybe, adjuk hozzá a cukrot és a rizst, majd főzzük a rizs megpuhulásáig (ha igényli, egy kis vizet öntsünk hozzá). Fontos, hogy egy sűrű masszát kapjunk, úgyhogy csínján adjuk csak hozzá a folyadékot!

Az időközben megfőtt burgonyárol a vizet öntsük le, törjük át, és egy evőkanál vajjal keverjük habosra.


TÁLALÁS

Ha minden "réteg" elkészült, szedjük ki az almás rizsből is és a raguból is a szegfűszegeket (6 db), valamint az utóbbiból még a babérlevelet is!
Egy 8 centiméter átmérőjű kör alakú ételformázót tegyünk a kínálótányérunk közepére, majd kanalazzunk bele az első réteget: az almás rizst. 
Alaposan és egyenletesen nyomkodjuk le, majd következhet a burgonyás réteg ugyanígy lenyomkodva, és elegyengetve. 
Végezetül a ragu következzen, szintén lenyomva és elegyengetve.
Egy éles kés segítségével vágjuk körbe a formánkat és óvatossan húzzuk le a hengerről.
Egy kevés joghurttal és snidlinggel díszítve azonnal tálaljuk!

MEGJEGYZÉS

A tálalás titka abban rejlik, hogy a különböző rétegek nem túl folyósak, szaftosak, ezért ha a kínáló gyűrűt levesszük róla sem fog szétesni. 
Mindenképpen érdemes egy éles késsel belülről körbevágni, hogy biztosak lehessünk abban, hogy az oldala egyenes lesz, és mindenhol leválasztódik a karikáról.

2 megjegyzés:

Seffer Lilla írta...

Szuper recept! NAgyon tetszik!

marisz57 írta...

Nahát, hogy te miket tudsz!

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!