KRUMPLI(PÜRÉS) POGÁCSA


Nyakunkon húsvét. Ha esetleg még nincs meg a sós vendégváró, akkor nagyon ajánlom ezeket a finom, foszlós, könnyű pogácsákat. 
A túlméretezett mennyiségű krumplipürének egyik legjobb felhasználási lehetősége! 
Tökéletes vendégváró a locsolóknak!   







HOZZÁVALÓK


300 gramm krumplipüré
130 gramm vaj
300 gramm liszt

50 gramm reszelt sajt

0,5  dl tej

1+1 db tojás

0,5 tk száraz élesztő
0,5 tk cukor
1 tk só

ELKÉSZÍTÉS

A tejet langyosítsuk meg, keverjük el benne a cukrot és szórjuk hozzá a szárított élesztőt. 
A krumplipüréhez kererjük hozzá az olvasztott vajat, a felfuttatott élesztőt, a lisztet, a tojást és a sót.  Alaposan gyúrjuk össze, majd meleg helyen letakarva kelesszük meg. 

Nyújtsuk ki kb 2 cm vastagra, kenjük meg 15 grammnyi olvasztott vajjal, majd hajtogassuk a következőképpen: 
alulról hajtsuk középre, majd fentről hajtsuk középre, végezetól valamelyik roányból hajtsuk félbe a tésztát. 
15 perc pihentetés után nyújtsuk ki, kenjük meg a maradék 15 grammnyi vajjal és ismételjük meg a hajtogatást (alulról hajtsuk középre, majd fentről hajtsuk középre, végezetól valamelyik roányból hajtsuk félbe a tésztát.)

Kapcsoljuk be a sütőt 200 °C fokra.

A hajtogatott tésztánkat nyújtsuk ki, majd egy éles késsel rácsozzuk be a tetejét, és szaggassuk ki pogácsa szaggatóval. 
Tegyük sütőpapírral/szilikonlappal bélelt tepsibe, és kenjük meg egy felvert tojással. Szórjuk meg reszelt sajttal és tegyük az előmelegített sütőbe. 5 perc után vegyük vissza a hőt 180 fokra, és így süssük tovább.



1 megjegyzés:

Petra írta...

Képzeld ma nálam is ez készült a maradék püréből.
Boldog ünnepet kívánok nektek! :)

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!