ALMÁS PITE

Ha lehet azt mondani egy ételre, finom süteményre, hogy az otthon melegét hordozza magában, az számomra a házi almás pite vaníliás, fahéjas almával töltve... Az alma, a fahéj, a vanília egyszerűen olyan illatot hordoz magában, mint ami a családi fészek melegére emlékeztet.
A családi recepteket átnézve találtam pár szimpatikusat, csak egyik sem volt igazán közelálló hozzám. Az egyikben a zsírral volt a baj, a másikban a rengeteg mennyiségű cukorral. Már a gondolatuk is bűnös. Ezért egy kicsit "könnyítettem" rajta:  a fehér cukrot lecseréltem nyírfacukorra, a fehér liszt egy (nagyobb) részét pedig teljes kiőrlésű lisztre. Szerintem a változtatások nem mentek az almás pite "otthonos" érzésének, illatának rovására. Aki nem hiszi, járjon utána!




HOZZÁVALÓK

A TÉSZTÁHOZ
40 deka tk.liszt
20 deka fehér liszt
1 csomag sütőpor
1 csipet só
1 ek vaníliaaroma
6 deka nyírfacukor
2 db tojás
20 deka vaj
2 deci creme fraiche


A TÖLTELÉKHEZ
1,5 kg alma
0,5 citrom
1 ek vaníliaaroma
2 ek fahéj
2 ek nyírfacukor
5-6 ek darált mandula (vagy dió, esetleg zsemlemorzsa, zabkorpa)


ELKÉSZÍTÉS

A kétféle lisztet szórjuk egy tálba, adjuk hozzá a sütőport, és alaposan keverjük össze.
Adjuk hozzá a csipet sót, a nyírfacukrot, a creme fraichet (vagy tejfölt), a vaníliaaromát és a tojásokat. Alaposan gyúrjuk össze, (egy rugalmas tésztát kell kapnunk!) majd tegyük hűtőbe.
Az almákat reszeljük le, adjuk hozzá a fahéjjat, a fél citrom levét, a nyírfacukrot, és a vaníliaaromát.
Egy x centiméteres tepsit béleljünk ki sütőpapírral (vagy vajazás és lisztezés).

A sütőt melegítsük elő 180 °Cra!

A tésztát vágjuk két részre. Az egyiket nyújtsuk ki pár milliméter vastagságúra úgy, hogy kicsit nagyobb legyen (kb egy-egy centivel) a kinyújtott tészta  a sütőtepsinél. Így amikor a tésztát beletesszük peremet kapunk (ez fogja a kisülő alma levét felfogni)
Szórjuk meg darált mandulával és kanalazzuk rá az almás tölteléket. 
A tésztánk másik felét nyújtsuk ki szintén pár milliméteresre, majd fedjük le vele az almás tölteléket.
A tetejét kenjük meg tojásfehérjével, és alaposan szúrkáljuk meg villával!
Előmelegített sütőben kb 30 perc alatt süssük készre. (Akkor jó, ha kellemes világosbarna színt kap a teteje!)

2 megjegyzés:

Éva írta...

Nagyon guszta! Imádom én is a fahéj és a vanília illatát. Természetesen az ízét is szeretem.

csipike írta...

Egyik kedvencem és így sok sok töltelékkel ;-)

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!