TÖLTÖTT CSIRKECOMB SZILVA CHUTNEY-VAL


Emlékszünk nagyi finom májjal töltött csirkecombjaira? Én igen. Kívül ropogós bőre, belül omlós húsa, na meg az illata...
Egy vasárnapi klasszikus, amelyet egy kis szilva chutney (ejtsd: csatni) tesz izgalmassá. A hűtőben lévő vörösborban ázó aszalt szilvát (ha van, Nálam alap!) gyorsan fel is használhatjuk hozzá. 




HOZZÁVALÓK

2 db egész csirkecomb
0,5 db póréhagyma
1 db tojás
1 db zsemle

50 gramm csirkemáj

1 dl tej

1 maréknyi petrezselyemzöld

1 csipet só, bors
1 csipet őrölt szerecsendió
1 tk majoranna

1 db fokhagymagerezd

1 ek zsemlemorzsa
2 ek olívaolaj


ELKÉSZÍTÉS

A száraz zsemlét áztassuk be tejbe.
A póréhagymát tisztítsuk, aprítsuk fel, majd egy kevés olívaolajon fonnyasszuk meg. 



A csirkemájat tegyük egy késes mixerbe, adjuk hozzá a fonnyasztott póréhagymát, a felszeletelt fokhagymát, a tojást, a tejben áztatott majd kinyomkodott zsemlét és az apróra vágott petrezselyemzöldet. 
Sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg majorannával és őrölt szerecsendióval. 
Pürésítsük össze, majd adjuk hozzá a zsemlemorzsát is. 

A sütőt melegítsük elő 180°Cra.
A csirke felső combjáról óvatosan válasszuk szét a bőrét és a húsát (az oldalán nem, és tényleg óvatosan, hogy ne szakadjon el!)
Kenjük meg sóval, majd töltsük bele a tölteléket. 
Kívül is sózzuk meg a combokat és tegyük egy kevés olívaolajjal megkent sütőtálba. 
50-60 perc alatt süssük készre.

Kész szilva chutney-val tálaljuk.

Ha nincs otthon a hűtőben, gyorsan készítsük el ezt a villámverziót:

HOZZÁVALÓK

10-15 szem vörösborban áztatott aszalt szilva
30 deka nádcukor
1 fej (kb 10 dkg) lilahagyma
1 fahéj(rúd)
1 tk mustármag
1 kk reszelt gyömbér

1,5 deci feketeribizli-ecet
0,5 deci almaecet


ELKÉSZÍTÉS

A lilahagymát tisztítsuk meg, aprítsuk fel, és tegyük egy edénybe. A (minimum egy éjjelre a) vörösborba áztatott aszalt szilvát daraboljuk fel,  adjuk  hagymához és sózzuk meg. Öntsük  hozzá a kétféle ecetet, és a nádcukrot. Ízesítsük a fahéjjal, a mustármaggal  és a gyömbérrel.
Forraljuk sűrű lekvárrá össze, majd mikor már besűrűsödött (kb 25-30 perc), vegyük ki a fahéjrudakat.
Merjük a tisztára  mosott üvegekbe, jól csavarjuk rá a tetejét és fejjel lefelé hagyjuk kihűlni.

Nincsenek megjegyzések:

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!