ZAB(PEHELYLISZTES) PIZZA


A pizza az egyik legkedveltebb étel a gyerekek körében. Ha otthon, együtt készítjük el, biztosak lehetünk benne, hogy csak az került bele amit mi beletettünk, nem utolsó sorban pedig az együtt készítés öröme is társul hozzá. 

Feltéttől függően a tojás- és húsmentes diétákban fogyasztható, hozzáadott cukrot nem tartalmaz!



HOZZÁVALÓK

A tésztához:
12,5 deka zabpehelyliszt
12,5 deka fehér liszt
2,5 dkg élesztő
1-1,5 dl langyos víz
2 ek olívaolaj
2 ek oregano
1 csapott ek só

A szószhoz:
2-3 ek olívaolaj    
fél póréhagyma
1 nagyobb konzerv hámozott paradicsom
2 fokhagymagerezd
2 csapott ek oregano
1 ek bazsalikom
1 teáskanál őrölt szerecsendió
1 tk só
1 tk nyírfacukor

Feltét:
sonka, gomba, reszelt mozzarella, stb...    


ELKÉSZÍTÉS

A langyos vízben keverjük el az élesztőt, majd öntsük hozzá az olívaolajat is.
A liszteket keverjük össze a sóval, majd öntsük hozzá a feloldott élesztőt, az oreganot és alaposan gyúrjuk össze. Kapcsoljuk be a sütőt a legkisebb hőfokra, fedjük le a tésztánkat egy tiszta konyharuhával, és tegyük be a sütőbe kelni. 

Ezalatt készítsük el a paradicsomszószt: a póréhagymát vágjuk vékony karikákra, és olívaolajon pirítsuk üvegesre (ez nagyon rövid idő, vigyázzunk, hogy ne égen oda!). 
Mikor már majdnem üveges a póréhagyma, reszeljük hozzá a fokhagymát is és öntsük hozzá a hámozott paradicsomot. Ízesítsük a fűszerekkel, 1-2 percet még forraljuk, majd húzzuk félre, hogy kicsit kihűljön.
Készítsük elő a feltéteket is, majd  a tésztát egy gyúródeszkán gyúrjuk át, és nyújtsuk ki. Kenjük rá az elkészült paradicsomszószt, tegyük rá a kívánt feltéteket majd pizzafokozaton előmelegített sütőben, maximális hőmérsékleten 10-20 perc alatt süssük aranybarnára.



Nincsenek megjegyzések:

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!